Nu åtalas en 20-åring som är utpekad som en av frontfigurerna i det kriminella gäng i Luleå som misstänks för flera brott. Foto: JOHAN NILSSON/TT/SVT

20-åring i kriminellt gäng åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En av de utpekade frontfigurerna i det kriminella gäng som misstänks ligga bakom flera fall av våldsbrott, bränder och skadegörelse i Luleå åtalas återigen för flera brott. Totalt misstänks han nu för 20 brott.

– En jäkla massa åtalspunkter, säger åklagare Henrik Wallin.

Den åtalade 20-åringen är välkänd av polisen och tillhör det kriminella gänget OLS, One life soldiers, som misstänks för flera våldsbrott i Luleå. 

I december förra året anhölls han efter att polisen gjorde ett tillslag med flera husrannsakningar. Sedan dess har han gripits, anhållits och suttit häktad vid ett flertal tillfällen misstänkt för bland annat stölder, häleri, olaga hot, narkotikabrott och skadegörelse.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Många åtalspunkter

Vid en husrannsakan hemma hos 20-åringen i början av oktober hittades stora mängder stöldgods i ett förråd; bland annat kläder, motorcyklar och verktyg.

Sammanlagt handlar det om 20 åtalspunkter mot 20-åringen som förnekar de flesta brotten.

– Det är en jäkla massa åtalspunkter. Tingsrätten har beräknat förhandlingen till fyra dagar så det här handlar om en omfattande utredning, säger åklagare Henrik Wallin.

Ytterligare en person åtalas

Även en annan man, 21 år, med koppling till 20-åringen åtalas för flera fall av häleri och stölder. Vissa av brotten ska enligt åklagaren ha gjorts tillsammans med 20-åringen.

21-åringen misstänks även för att ha krossat 20 glasrutor på Porsöskolan i augusti i år. 

Åtalen mot 20-åringen:

  • Fyra fall av narkotikabrott
  • Två fall av olaga hot
  • Ett fall av ofredande
  • Sex fall av häleri
  • Två fall av häleriföreseelse
  • Två fall av stöld
  • Ett fall av skadegörelse
  • Två fall av hot mot tjänsteman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Mer i ämnet