Skidåkare på isiga spår i Jokkmokk den här morgonen. Foto: Red Bull Nordenskiöldsloppet

22-milaloppet i Jokkmokk är igång: ”Kommer att gå rekordsnabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i gryningen på lördagen stod åkarna på startlinjen i Jokkmokk för att åka loppet. När natten övergick i morgonljus gick starten för det arrangörerna kallar världens längsta och tuffaste skidlopp.

Arrangörerna tippar att det gamla rekordet på 11 timmar 47 minuter kommer att krossas.

– Det är hårt i spåren och kommer att gå rekordsnabbt, säger tävlingsgeneralen Wolfgang Mehl.

Ändringar efter ökad smitta i Jokkmokk

Det är kylan som gjort spåren isiga vilket ökar farten för åkarna. Samtidigt deltar inte lika många i loppet i år på grund av den ökade smittspridningen i Jokkmokk de senaste veckorna som tvingade arrangörerna att begränsa antalet deltagare genom att endast låta elitåkare delta.

– Vi har stränga restriktioner, t ex var åkarna tvungna att ha på sig munskydd ända till dess det var en minut kvar till start, berättar Wolfgang Mehl.

Favoriterna

Enligt arrangörerna är de stora favoriterna i loppet västerbottningen Klas Nilsson, norrmannen Daniel Strand, finländaren Christoffer Lindvall och fransmannen Antoine Auger låg till att börja med en bit ner i klungan. Men när uppförsbackarna började efter sju mils åkning så ligger de långt framme i tätklungan.

– Av norrbottningarna ligger Daniel Karlström, Jokkmokk, bäst till och är bland de 32 främsta, säger Göran Hedemalm en av arrangörerna.

Sent i eftermiddag kommer segraren tillbaka till Jokkmokk efter 220 kilometers skidåkning. De sista åkarna väntas i mål först på natten mellan lördag och söndag.

Foto: Red Bull Nordenskiöldsloppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.