400 värnpliktiga muckar i Boden

Publicerad

I dag och i morgon muckar 400 värnpliktiga soldater från I 19 och A 9 i Boden – den första kullen sedan värnplikten återinfördes 2018.
En medaljceremoni genomfördes innan det var dags att antingen fortsätta inom det militära eller återgå till det civila livet.

Matilda Wäringstam från Nordmaling har gjort värnplikten som skytt på stridsvagn på Pansarbataljonen.

– Det har varit jätteroligt, både lärorikt och intressant, man har fått lära sig jättemycket, säger hon.

Hör mer om Matildas tankar kring värnplikten i klippet ovan.

Fortsätter inom det militära

Wäringstam kommer att fortsätta som tidvis anställd, vilket betyder att man är deltidssoldat som är med på övningar och håller sina kunskaper aktuella.

Av de totalt 400 soldaterna som nu rycker ut är det ett 80-tal som tar anställning som soldater, övriga blir deltidssoldater som Matilda eller krigsplaceras.

Saknas soldater

Personalsituationen inom det svenska försvaret är akut och på Norrbottens regemente vill man utöka värnpliktskullarna med 450 till 500 man årligen för att kunna fylla upp krigsförbanden.

– Veckan efter midsommar rycker ytterligare 250 soldater in, säger Överstelöjtnat Magnus Jonsson som är ställföreträdande chef för Pansarbataljonen vid I 19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer