På torsdagen omhäktades den 42-årige företagaren som misstänkts för medhjälp till sju fall av grov trolöshet mot huvudman – Lulebo Foto: SVT Nyhetsgrafik

42-åring omhäktades i Lulebohärvan

Uppdaterad
Publicerad

I dag omhäktades den 42-årige företagaren som misstänkts för medhjälp till sju fall av grov trolöshet mot huvudman – Lulebo.

Nu visar det sig att han anställdes av bostadsbolaget två veckor innan skandalen blev offentlig och att det beslutet fattades av den Lulebochef som också sitter häktad.

Lulebos ledning slog för några veckor sedan larm om ekonomiska oegentligheter inom bolaget och det ekonomiska fifflet beräknades då till drygt sex miljoner kronor.

Det handlar bland annat om att en hög chef beställt varor av leverantörer som han själv kvitterat och tagit hand om, men också om rena bluffakturor för jobb som inte utförts, men som ändå betalats.

Miljonsvindel på Lulebo

”Finns en koppling”

Lulebochefen häktades, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i sju fall och företagaren för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman i sju fall. Men i företagarens fall, som efter påsk anställdes av bostadsbolaget efter ett beslut av den häktade chefen, var det bara ett intermistiskt beslut som gällde tills vidare.

På torsdagen hölls den slutliga hovrättsförhandlingen och den andre Luleboanställde blev också häktad i fjorton dagar, enligt kammaråklagare Rickard Finnberg.

– Det finns en koppling mellan de här två personerna som sitter häktade och den håller polisen på att utreda. Utredningen är i ett initialt skede där man förutsättningslöst försöker visa hur det sitter ihop, säger han.

”Utredningen tar tid”

Enligt kammaråklagaren har mannens anställning vid Lulebo ingenting att göra med själva rättsprocessen.

– Nej, de uppgifterna fäster jag ingen vikt vid. Den misstänkta brottsligheten inträffade när han var företagare, säger Rickard Finnberg.

Om fjorton dagar ska åtal vara väckt eller så kommer mannen att häktas igen.

– Polisen jobbar på, men en sådan här utredning tar nog lite längre tid.

Misstänker du att fler är inblandade?

– Det har jag ingen uppfattning om. Nu fokuserar vi på de här två som sitter häktade och så får vi se hur det går med utredningen, säger Rickard Finnberg.

Lulebos vd och ordförande har tidigare sagt att de inte kommer att ge några fler kommentarer förrän polisutredningen är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet