Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bodens kommun beviljade stöd till 5-åriga Eija och hennes familj. Nu dras den livsviktiga assistansen in. Foto: Filip Hannu/SVT

5-åriga Eijas livsviktiga assistans dras in av Bodens kommun

Publicerad

Femåriga Eija har en genetisk mutation och hennes familj flyttade hundra mil från Danderyd till Boden för att kunna få hjälp. Till skillnad från Danderyd så beviljades familjen stöd från Bodens kommun – men nu dras den in.

Eija är multifunktionshindrad och behöver någon vid sin sida dygnet runt enligt hennes föräldrar. Våren 2020 beslutade Försäkringskassan att Eija har rätt till ungefär hälften av de 152 timmar som Boden kommun anser att Eija har rätt till.

Trots Försäkringskassans besked om 80 timmar i veckan gick Boden kommun in och stod för resterande timmar. Samma kommun har nu ändrat sig och menar att de ställer sig bakom Försäkringskassans bedömning.

– En stor del är att de inte bedömer att Eija inte måste ha tillsyn på natten längre. Jag blev chockad och otroligt förbannad. Att kommunen skulle dra in allt stöd fanns inte i min tankevärld, säger Eijas pappa Mattias Winblad von Walter.

Oroliga för att inte kunna ta hand om barnen

Eija har också svår epilepsi som innebär att hon när som helst kan behöva akutmedicin vilket gör att hennes föräldrar inte vågar lämna henne utan uppsikt. Nu finns det en oro att de inte kommer orka arbeta heltid samtidigt som de ska ta hand om Eija och hennes syster.

– Absolut är vi oroliga för att bli utan stöd och att vi inte ska kunna ta hand om Eija och att hon i förlängningen inte kan bo kvar hemma på heltid. Det är en risk för många barn som har svåra hjärnskador, säger Mattias Winblad von Walter.

SVT har pratat med Bodens kommun som vill vänta med att kommentera

Pappa Mattias Winblad von Walter ger Eija koksaltlösning flera gånger per dag för att undvika lunginflammation. Foto: Filip Hannu/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer