Foto: SVT/NASA

Norrbottningen som är släkt med rymdfararen

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det 50 år sedan människan landade på månen för första gången. Bland besättningen på Apollo 11 fanns Buzz Aldrin – en svenskättling med släkt i Piteå.

Det var den 20 juli 1969 som Neil Armstrong tog första stegen på månen, tätt följd av Buzz Aldrin som i dag är 89 år. Han har flera släktingar som kommer från Piteå. En av dem är Max Aldrin som numera bor i Boden.

– Det var någon i Piteå som hade forskat i det och kommit fram till att min far och Buzz Aldrin är femmänningar. Vi är ju inte nära släkt men vi är släkt i alla fall, säger han.

Max Aldrin följde själv månlandningen intensivt för 50 år sedan och berättar att han då ofta fick frågan om han var släkt med rymdfararen.

– När jag fick veta att vi faktiskt var släkt så kände jag en liten stolthet så klart. När jag fyllde 50 år så funderade jag på att resa till USA, det hade varit häftigt att få skaka hand med honom, säger han.

Eftersom det nu är 50 år sedan månlandningen passade Max Aldrin på att titta på månlandningen igen.

– Jag fick exakt samma känsla som då, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.