Samerådet är permanenta deltagare i Arktiska rådet. – Vi ser hur stor påverkan klimatförändringarna redan nu har på renskötseln, säger Åsa Larsson Blind, Samerådets president.  Foto: Henrik Montgomery/TT

50 renar svalt ihjäl – sameby anmäld

Uppdaterad
Publicerad

En sameby i Norrbotten har blivit åtalsanmäld av Norrbottens länsstyrelsen för misstänkt djurplågeri och brott mot djurskyddslagen, rapporterar P4 Norrbotten.

Det var i fjol som en sameby i Norrbotten ansökte om skyddsjakt på tre kungsörnar. Orsaken var att de tre örnarna dödat en stor mängd renar, enligt samebyn.

47 ihjälsvultna

Sametinget ska då ha bett länsstyrelsen att göra en fältundersökning, men när länsstyrelsen väl kom till platsen hittades 59 döda renar. 47 av dem obducerades på plats och det man fann var att alla renar dött av svält, förutom en som blivit dödad av en kungsörn, enligt P4 Norrbotten Sveriges Radio.

Misstänkt djurplågeri

Fyra renar skickades även till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion. Även den obduktionen ska ha visat att renarna dött av utmärgling.

Nu har länsstyrelsen beslutat att åtalsanmäla samebyns ordförande, i hans roll som företrädande för samebyn, för brott mot djurskyddslagen och misstänkt djurplågeri.

Ordförande: renarna stressas

I ett brev till länsstyrelsens djurskyddsenhet har samebyns ordförande förklarat att man bedriver traditionell renskötsel där grunden är att renarna strövar fritt. Detta betyder att samebyn utsätts för hårt rovdjurstryck året om och att örnarna flyger, pressar och stressar renarna och att de därför inte får betesro, skriver SVT Sápmi och Sameradion.

Samebyns ordförande ska även ha skrivit att det inte finns någon fördel för dem att hålla renarna undernärda med flit, då man vill att renarna ska överleva och reproducera sig. Att skada renarna medvetet skulle medföra allvarliga konsekvenser, enligt en redogörelse som SVT Sápmi och Sameradion tagit del av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer