Foto: TT

80 år sedan Armasjärviolyckan – 46 människor omkom

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 oktober 1940 dog 46 män i det kalla vattnet i sjön Armasjärvi i Övertorneå kommun. Under lördagen hedrades de som omkom i den svåraste olyckan som drabbat det svenska försvaret i fredstid.

1940 genomförde det 23:e ingenjörkompaniet en marschträning, när det vid midnatt beslutades att använda färjan över sjön i Armasjärvi. Ombord lastades 102 man. När de lämnat land började vågorna skölja över stäven och männen flyttade sig bakåt på färjan. Aktern började då sjunka och tillslut gick färjan under. Den natten förlorade 46 män sina liv. Många av de förolyckade var hemmahörande i Västernorrlands län.

Minnesceremoni

I år är det 80 år sedan den svåraste olyckan som drabbat det svenska försvaret i fredstid och vid minnesstenen i byn Armasjärvi genomfördes på lördagen en kransnedläggning. Det var Ing 3:s kamratförening som genomförde ceremonin, något de genomför varje år.

– Det är viktigt att hedra de som gjort en insats i rikets tjänst, säger Jonny Lindfors, chef för I 19 och Bodens Garnision.

Han berättar att ett 30-tal civila närvarade vid ceremonin utöver de representanter från Försvarsmakten sov var på plats.

– Det var fint att se de civilas närvaro, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer