Kvinnan blev ombedd att upprätta ett swishkonto för att ta emot ett lån hon inte tagit och blev istället av med ca 30 000 kronor. Foto: Isabell Höjman/TT

80-årig kvinna lurad på 30 000 kronor – polisen varnar för swishbedragare

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen blev en 80-årig kvinna i Luleå utsatt för en telefonbedragare. Enligt polisen ska gärningspersonen ha kommit över 25-30 000 kronor.

– Det är så otroligt fult att lura äldre, säger polisens Erik Backlin.

Det var vid 21-tiden igår som kvinnan, som är i 80-års åldern, fick ett samtal om att hon blivit beviljad ett lån.

Hon var själv oförstående men lät dröja kvar i telefonen då personen låtsades koppla henne till en säkerhetsavdelning för att upprätta ett swishskonto. Där uppmanades hon att mata in en kontrollsiffra.

– Men kontrollsiffran är ingen kontrollsiffra utan ett belopp, säger Erik Backlin.

Lurad på närmare 30 000 kronor

I kvinnans fall lämnade hon en kontrollsiffra på ett belopp som gjorde att hon blev av med cirka 25-30 000 kronor.

– Vissa tekniska spår är gjorda och en anmälan om bedrägeri är upprättad, säger Erik Backlin, RLC-befäl vid polisens ledningscentral.

Uppmanar: Lämna aldrig ut koder

Backlin vill varna allmänheten gällande den här typen av bedrägeri – och budskapet är tydligt.

– Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

I klippet nedanför tipsar polisen Johan Allard om tre tips för att undvika bedragare.

Skydd mot telefonbedragare:

  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.