82-åriga Kurt-Erik Strand överföll och misshandlades i sitt hem.

82-åring knockade rånare – rädslan lever kvar

Publicerad

För drygt ett år sedan tog livet en rejäl vändning för 82-åriga Kurt-Erik Strand då han överfölls och misshandlades i sitt hem. Kurt-Erik slog visserligen tillbaka och fick rånarna på flykt men ingen har gripits och förundersökningen är sedan länge nedlagd.
Men trots att han lever med rädslan varje dag är han tvärsäker på en sak: – Jag ska vara kvar i byn. Ingen ska driva mig härifrån.

Kurt-Erik Strand som bor i sitt föräldrahem i Lassbyn utanför Boden hade precis kommit hem från en konsert i kyrkan när en bil med två personer körde upp på hans gård. En av dem klev ut med något som liknade en påk och började slå och sparka Kurt-Erik. 

Men Kurt-Erik slog tillbaka. Med ett slag knockade han rånaren, bar in honom i bilen där den andra personen satt och sa åt dem att köra därifrån.

”Ångrar att jag slog pojkstackarn”

Den nästan osannolika historien om en 82-årig man som lyckades driva två rånare på flykt uppmärksammades stort i media och Kurt-Erik fick även mängder av brev och telefonsamtal från helt okända personer som ville visa sitt stöd.

– Såhär i efterhand undrar jag var jag fick de där krafterna ifrån för efteråt, när jag skulle ringa syrran och berätta vad som hänt, då darrade jag som ett asplöv och kunde knappt slå siffrorna.

– Men jag ångrar att jag slog pojkstackarn, men jag var ju tvungen att försvara mig.

Hund och hemtjänst

I dag, drygt ett år senare, lever Kurt-Erik kvar på gården men livet har förändrats. 

– Jag har alltid varit en glad gamäng och har aldrig varit rädd men det här var en chock för mig och det är något som jag bär inom mig varje dag. Jag är räddare och försiktigare och är mer uppmärksam, berättar Kurt-Erik Strand.

På gården har han satt upp en vägbom och belysning. Av en släkting har han fått en hund och i hallen har han ett basebollträ ståendes.

– Och så har jag Sveriges bästa hemtjänst som kommer och tittar till mig. Unga människor som är så fina och snälla.

Förundersökningen nedlagd

Ett drygt år har gått sedan rånförsöket mot Kurt-Erik Strand och trots att han kunde ge signalement på både rånarna och bilen har ingen gripits.

– Jag ringde en dag till polisstationen i Boden, jag började klockan 08 – först efter 15 fick jag tag på rätt person. Hon berättade att förundersökningen har lagts ned tills de kom på ett spår. Mer än så har jag inte hört av dem.

Men du tänker bo kvar?

– Jag ska vara kvar i byn. Ingen ska driva mig härifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer