Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Björk, administrativ chef på socialförvaltningen i Boden, berättar om saneringsarbetet. Foto: Micke Nyberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åcenter i Boden drabbat av vägglöss – för andra gången på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Idag drog den stora värmesaneringen av lägenheter i gång på trygghetsboendet Åcenter i Boden. För andra gången på fem år måste boende evakueras på grund av vägglöss.

– Det här kommer nog att öka i framtiden och det är jättetråkigt, säger Mats Björk på socialförvaltningen.

Det är tio lägenheter på trygghetsboendet som drabbats av vägglöss, enligt de noggranna undersökningar som gjorts, bland annat med två specialtränade hundar.

Och på torsdagen satte den stora värmesaneringen i gång.

60 graders värme

– Vi behöver komma upp i 60 grader i varje lägenhet och enligt saneringsföretaget ska det pågå i sex till åtta veckor. Förhoppningsvis ska fastigheten fungera som det är tänkt igen i månadsskiftet september/oktober, säger Mats Björk, administrativ chef på socialförvaltningen i Boden.

Han vet inte säkert varför just Åcentern drabbats två gånger på fem år.

– Men det handlar nog om ett ökat resemönster bland folk och att vi handlar mer miljövänligt på återvinningen och så följer vägglössen med på köpet. Saneringsföretaget säger att vi slutade använda riktigt bra gifter någon gång på 70-talet, så det här kommer nog att öka i framtiden och det är jättetråkigt, säger han.

Berömmer personalen

Mats Björk är imponerad över hur de anställda har hanterat den akuta situationen.

– Den personal som finns här i huset och bland annat jobbar med de boendes aktiviteter har lagt ned ett otroligt jobb med att dämpa oro, informera och hjälpa till med evakueringarna. De har gjort ett jättejobb och förtjänar beröm för det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer