Arbetsdomstolen anser att arbetstagare vid statliga myndigheter är skyldiga att flytta med om arbetsplatsen flyttas till annan ort. Foto: TT

Affärskedja stäms i AD

Uppdaterad
Publicerad

Affärskedjan Willys stäms i Arbetsdomstolen av Handels för att ha försökt provocera en fackligt aktiv i en av affärskedjans butiker i Norrbotten att säga upp sig. Enligt facket har man gjort det genom att bland annat vägra godta ett läkarintyg och genom att försämra den anställdes arbetsvillkor.

Handels kräver nu sammanlagt 700 000 kronor i skadestånd till förbundet och medlemmen.

Läkarintyg accepterades inte

Facket menar i sin hemställan till Arbetsdomstolen att Willys inte accepterat ett läkarintyg och därmed brutit mot detaljhandelsavtalet. Handels menar också att Willys genom upprepat kränkande beteende mot den fackligt förtroendevalda utnyttjat arbetsledningsrätten i strid med god sed på arbetsmarknaden. Syftet har varit att förmå den anställde att sluta på Willys.

Stark facklig företrädare

Ett ytterligare motiv enligt Handels har varit att skada den fackligt aktive för att personen varit en stark företrädare i egenskap av styrelseledamot för handelsklubben på den lokala Willys-butiken.

Arbetsgivaren har genom sitt handlande försämrat arbetsförhållanden och anställningsvillkor på grund av personens förtroendeuppdrag, skriver Handels avslutningsvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.