Guldbastun ”Solar egg” Foto: SVT

Äggformad bastu kröner klimatutställning

Publicerad

Koldioxidskulpturer och väderkammare: i 30 år har konstnärsduon Bigert & Bergström gjort konst om klimatet. Nu anländer deras guldbastu ”Solar egg” som kronan på verket till Artipelags retrospektiv i Stockholm.

Likt en blandning av vetenskapsmän och konstnärer har Mats Bigert och Lars Bergström, ofta klädda i likadana overaller, gjort konstprojekt som har kretsat kring människan, naturen och teknologin. Den retrospektiva utställningen ”I stormens öga” som invigdes i höstas på Artipelag visar att många av verken har blivit allt mer aktuella.

–Vi har velat uppmärksamma människor på klimatet på en massa sätt, bland annat genom att skapa extrema miljöer där man kan uppleva klimat själv, säger Mats Bigert.

En sådan miljö är verket ”Solar egg” som nu inkluderas i utställningen, likt ”en äggformad prick över i:et” med Bigerts egna ord.

Mötesplatser

”Solar egg” är en bastu tillverkad i guldfärgad rostfri spegelplåt, ursprungligen skapad för Riksbyggen i Kiruna, för att uppmärksamma stadens flytt på grund av utvinningen av järnmalm. Ägget har turnerat till Paris, innan det nu placeras ut i skärgården vid Artipelag, och på så vis förlänger utställningen ut i naturen.

–Vi har en stormkammare från 1994 med och det här kanske är en ännu mer extrem version, där man måste klä av sig för att uppleva konstverket i sin helhet, säger Mats Bigert.

I tider då folk allt mer tittar på mobilerna i stället för att samtala funderar han på om konsten kanske spelar en viktigare roll för att skapa mötesplatser, där människor kan diskutera framtida ödesfrågor. Bastun har för honom varit ett sådant ställe, ända sedan barnsben.

–I bastusituationer skalas människor av sina personliga identiteter lite. Man är naken och en form av diskussion uppstår, som vid en busstation där man först pratar om vädret lite trevande, säger Mats Bigert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer