Åklagaren gjorde rätt i SSU-härvan i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Det var rätt att låta tre ombudsmän ta hela ansvaret för den så kallade SSU-härvan. Det anser överåklagare Thomas Häggström, Stockholm granskat utredningen.

Det skriver Piteå Tidningens webbupplaga. 

Överåklagaren har efter anmälan från privatpersoner gått igenom utredningen om hur SSU lurade till sig bidrag på närmare 1,5 miljoner från kommun och landsting. Tre tidigare SSU-ombudsmän dömdes senare som skyldiga till bedrägeri och förberedelse till bedrägeri.

SSU-fusk Norrbotten

Mot detta reagerade privatpersoner som tyckte att skulden inte bara borde vara de dömda ombudsmännens eftersom brottsutredningen visade på en mentalitet där många varit medvetna om vad som pågick inom föreningen. Från början var tio personer misstänkta för brott.

Men överåklagaren som granskat utredningen säger att det var rätt av åklagaren i Luleå att lägga ner förundersökningarna mot övriga brottsmisstänkta och att åklagaren därmed handlade rätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSU-fusk Norrbotten

Mer i ämnet