Akuten i Gällivare har den kortaste väntetiden i landet och Kiruna kommer på tredje plats Foto: TT

Gällivare sjukhus har landets kortaste väntetider

Publicerad

Akuten i Gällivare har den kortaste väntetiden i landet och Kiruna kommer på tredje plats. Väntetiderna skiljer sig åt ett par timmar beroende på var i Sverige patienten söker hjälp.

– När det gäller väntetider på akutmottagningen så har vi legat mycket bra till i flera år, säger överläkaren Ola Wulf, som är medicinsk rådgivare åt akutens chef på Gällivare sjukhus.

Stor skillnad

Det är TT som i dag publicerar statistik på väntetider vid landets akutmottagningar utifrån Socialstyrelsens statistikdatabas. 

Längst väntetid har akutpatienterna på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Där får hälften av patienterna vänta en timme och 47 minuter innan de får träffa en läkare. Och innan allt är över har de spenderat fyra timmar och 26 minuter i väntrummet.

I Gällivare tar det bara 16 minuter innan hälften av alla patienter har fått träffa en läkare och två timmar innan hela vistelsen på sjukhuset är över.

”Personalens förtjänst”

– Det är personalens förtjänst att vi har så korta väntetider. Vi har gjort utbildningsinsatser bland alla våra yrkesgrupper i vården. Till exempel har inte längre AT-läkare på jourtid utan alltid legitimerade läkare, säger Ola Wulf.

Han poängterar också att en del av att få ner väntetiderna på akuten handlar om att patienterna så snart som möjligt ska hamna på rätt vårdnivå i sin kontakt med sjukvården.

– Vi har arbetat tillsammans med primärvården för att bättre se till att de patienter som inte är akuta istället kommer till primärvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.