Äldre hamnar på sjukhus av läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tionde gång en äldre person läggs in på sjukhus beror det på biverkningar från läkemedel. Mer än hälften av inläggningarna skulle kunna förebyggas, konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.

Totalt handlar det om 35 000 fall i Sverige varje år, där äldre blivit så sjuka av sina läkemedel att sjukhusvård varit nödvändig. Det gör läkemedelsbiverkningar till en av de enskilt största orsakerna bakom att äldre behöver vårdas på sjukhus.

Fallolyckor, yrsel, lågt blodtryck, hjärtproblem och olika former av blödningar är de biverkningar som leder till flest inläggningar.

-De flesta biverkningar orsakas inte av direkt olämpliga läkemedel, utan av läkemedel som är viktiga för många äldre, säger Johan Fastbom, utredare på Socialstyrelsen.

Lösningen är alltså inte att sluta behandla. I stället måste sjukvården bli bättre på att ge rätt doser, följa upp behandlingen och kontrollera vilka läkemedel som passar ihop.

Granskningen visar att omkring 60 procent av inläggningarna går att förebygga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer