Mascha Paulsen, doktorand på LTU. Foto: SVT

Äldre oroliga för att falla – låg livsgnista bakom

Uppdaterad
Publicerad

Äldre kvinnor är mer oroliga än äldre män för att falla omkull. En del av oron beror på att man har låg livsgnista. Detta visar en ny studie av Luleå Tekniska Universitet (LTU).

– Det här är ett jätteproblem, för man blir mindre aktiv. Blir man rädd för att gå till matvarubutiken, för att det finns risk att man ramlar, så undviker man att gå dit och då undviker man små dagliga promenader, och då blir man svagare och får en lägre fysisk förmåga, säger Mascha Pauelsen, doktorand på Luleå Tekniska Universitet på institutionen Hälsovetenskap.

Fallolyckor – stort problem

Fallolyckor är ett stort problem i samhället och varje dag dör minst fyra äldre personer över 65 år till följd av en fallolycka, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och SCB. En ny forskningsstudie från LTU visar att 70 procent av alla personer över 70 år känner någon form av oro. Studien visar även att kvinnor är mer oroliga än män, men ingen vet ännu varför.

– Tidigare har man trott att ramlar man en gång, då blir man rädd för att ramla igen. Men sedan några är tillbaka har vi sett att man kan bli rädd utan att ha ramlat tidigare. Och då är det viktigt att upptäcka vad som hänger ihop med denna fallrelaterade oro. Och då har vi kommit fram till att det var tre faktorer som hängde ihop: allmän fallrädsla, livsgnista – ju lägre livsgnista man har desto högre risk har man att utveckla fallrelaterad oro, och sedan även fysisk förmåga.

En del rädda i onödan

Men trots att många äldre skadas eller i värsta fall dör i fallrelaterade olyckor så kan en del äldre människor vara rädda i onödan.

– Det har varit en jättestor studie i Australien då man har kollat på just det här. Och de flesta har faktiskt väldigt bra koll på sin förmåga. Men då tillkommer den här låga livsgnistan och den allmänna rädslan som kanske kan förstärka rädslan, säger Mascha Paulsen.

Fakta: Om studien fallrelaterad oro

  • 153 deltagare, både män och kvinnor, deltog i studien. Av dem angav 70 procent att de upplever någon form av oro kring att ramla, även om de inte tidigare ramlat.
  • Runt 80 procent av kvinnorna uppgav att de led av fallrelaterad oro, medan siffran för männen låg på 54 procent.
  • För männen fanns mer fysiska aspekter och för kvinnor tillkommer antalet mediciner som de har på recept som faktor.
  • Studien är en första kartläggning som ska ligga till grund till framtida studier.

Källa: Luleå Tekniska Universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.