Nu ska forskare undersöka hur äldre ser på teknik inom vård- och omsorg. Foto: TT

Äldre ska tycka till om teknik i vård och omsorg

Uppdaterad
Publicerad
Forskare vid Luleå tekniska universitet har börjat undersöka hur äldre uppfattar användningen av ny teknik som kan ersätta vårdpersonal, exempelvis duschrobotar.

5G innebär stora möjligheter för äldreomsorgen, men det innebär också vissa etiska aspekter som forskare vill undersöka. I ett samarbete med Kalix kommun gör nu universitetet en etisk undersökning av möjligheterna.  I Kalix har kommunen arrangerat ett särskilt visningsrum med aktuell nydanande teknik för äldrevården.

Mindre mänsklig kontakt

Där finns bland annat en duschrobot, en tillsynskamera som används nattetid och tablettdelningsmaskiner. Med duschroboten är tanken att rörelsehindrade ska kunna duscha själva. Samtidigt kan ny teknik innebära mindre mänsklig kontakt med vård- och omsorgspersonal.

Oro för ensamhet

Tanken är att rekrytera personer som är 70 år och äldre för att delta i studien. Inställningen till tekniken har varit blandad bland de äldre som ställt upp hittills. Det finns en oro för ensamhet, men när det gäller övervakningskameror nattetid är reaktionerna positiva eftersom besök av vårdpersonal kan störa sömnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer