Alexander Majorov gör sin sista säsong – vill skriva historia

Uppdaterad
Publicerad

Konståkaren Alexander Majorov har bestämt sig för att satsa på en sista säsong. Nu siktar han på att avsluta karriären med att skriva in sig i historieböckerna och ta medalj i EM.

I vintras fick Alexander Majorov det chockartade beskedet av SOK att han inte fick någon OS-biljett, trots klarad kvalgräns och personligt rekord i EM. Hans första tanke var att lägga ner sin karriär direkt efter beskedet, men efter några månaders funderingar har Luleååkaren nu beslutat sig för att satsa allt på en sista säsong.

Ändrade sig

–  Nu när jag fått vila ut under sommaren har glädjen börjat komma tillbaka igen. Förut var jag ganska säker på att jag skulle lägga av. Men sen ändrades de där tankarna och jag känner att jag har ett år till att ge på hög nivå, skulle jag inte ha det hade jag inte vågat försöka mig på ett sista år och jag vet att jag har kapacitet att förbättra mig ett sista snäpp, säger Alexander Majorov.

Det stora målet

Det stora målet är EM i Vitryssland i januari. Där ser Majorov en realistisk chans till att kunna skriva in sig i historien genom att ta en medalj, främst för att många av de bästa åkarna är i samma ålder som han själv valt att lägga av. Hans bästa placering i EM har tidigare varit en sjätteplats.

– Det finns möjligheter, men det kräver också att det jag fortsätter utvecklas i den takt som jag gjort tidigare. Skulle jag ta medalj så kommer man med i historieböckerna, det var mer än 100 år sedan Sverige tog medalj i ett seniormästerskap.

Han fortsätter:

– Det hade varit fantastiskt att få bevisa för sig själv att man kan ta medalj. Men man måste ha tur också med att de som ligger i täten åker lite sämre, allt måste stämma.

”Kroppen har slitit som ett djur”

Det blir ingen ny OS-satsning?

– Nej.  Förut har jag sagt ”kanske”, men kroppen har slitit som ett djur i snart 20 år. Jag är 26 nu och har åkt skridskor sedan jag var sex år gammal och har åkt skridskor nästan varje dag. Det kräver för mycket att hålla den här höga nivån, det är för slitsamt för kroppen.

Har du funderat på vad du ska göra efter karriären?

– Jag tror det blir några år med shower och skridskouppvisningar, det blir lite som att jobba i showbusiness. Nu jobbar jag som massör och har möjlighet att jobba som fysioterapeut då jag har en examen i det sedan två år tillbaka. Det finns en del möjligheter, så vi får se vad det blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.