Arkivbild algblomning Foto: TT

Giftig algblomning vid kusten

Uppdaterad
Publicerad

Misstänkt algblomning har rapporterats in från tre platser längs Norrbottenskusten.

Misstänkt algblomning har rapporterats in från fyra platser vid Norrbottenskusten.

Det var under dagen idag som rapporter kom in om misstänkt algblomning vid Granskatan och vid ön Furuhomen söder om Rörbäcks camping. Prover har skickats in på analys.

Troligen giftiga cyanobakterier

Under helgen upptäcktes vad som misstänks vara algblomning vid Börtnäsheden och Antnäs-Börtskär söder om Luleå, vilket var sommarens första rapport om algblomning i Norrbotten.

I det sistnämnda fallet har Informationscentralen för Bottniska viken gjort bedömningen att det troligen handlar om cyanobakterier.

Rekommendationen är att man undviker kontakt med algerna/cyanobakterierna. man bör heller inte bada i vattnet eller låta hundar dricka av det.

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer