Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Betesskador ligger bakom en medvetet hög avskjutning på älg i Norrbotten. Nu är bristen stor i klippet förklarar Jägareförbundet vad man kan göra för att inte minska stammen ytterligare. Foto: TT

Därför är älgstammen så liten i Norrbotten

Publicerad

Jägareförbundet i Norrbotten får många rapporter från jägare om att det råder brist på älg. Hög avskjutning under hela 2000-talet i syfte att minska betesskadorna är en viktig orsak, säger Björn Sundgren, funktionsansvarig vid Jägareförbundet i länet.

Den höga avskjutningen har skett i samförstånd mellan markägare, skogsbolag och jägare. Men nu börjar bristen på älg bli tydlig, samtidigt som sambandet mellan hög avskjutning och minskade betesskador inte är så enkel.

– Vi har skjutit mycket älg i en medveten satsning eftersom markägarna haft synpunkter på hur mycket det betas på tallungskogen, säger Björn Sundgren.

Så ska älgstammen inte bli mindre

Bland annat visar en undersökning vid Lantbruksuniversitetet SLU att mer förekomst av tall resulterade i färre viltskador. Särskilt stor var viltskadorna i områden där det fanns lite tall och många andra hjortdjur utöver älgen.

I videon berättar Björn Sundgren vad man kan göra för att inte ytterligare minska älgstammen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.