Älgturism med fara för både djur och gäster

Uppdaterad
Publicerad

De många älgarna efter vägen mellan Kiruna och Nikkaluokta har blivit en turistmagnet. Men några turistföretag utsätter både djur och gäster för fara på sina älgsafarin.

Så gott som varje morgon kommer minibussarna fullastade med turister med mobilkamerorna i högsta hugg. Framför allt har området kring Puoltsa blivit ett populärt ställe att stanna på.

Objudet besök

Inte sällan händer det att gården med islandshästar och snyltätande älgar även får tvåbenta gäster på objudet besök.

Ylva Sarri driver ett turistföretag med norrskensfotografering som specialitet och kan vittna om hur andra turistföretagare släpper ut sina gäster på trafikfarliga platser, låter dem gå för nära älgarna i skogen med fara för gästerna och utan att tänka på älgarnas välbefinnande.

Förhållningsregler

För en tid sedan hölls ett möte med polis, turistföretagare och turistorganisationen Kiruna Lappland. Syftet var att ta fram förhållningsregler för företagen.

I klippet berättar Elin Håkansson från Kiruna Lappland om mötet och Ylva Sarri vittnar om sina iakttagelser från älgskogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.