Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du älgtjuren Hälge som strosar i villakvarteren i Arjeplog – och hör Åse Sundström berätta om sin stora passion för de ”mäktiga djuren”. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Åse i Arjeplog är passionerad älgspanare: ”Värnar om Hälge men i höst blir det frysboxen”

Publicerad

Just nu är det många älgar som vandrar förbi Racksund en mil väster om Arjeplog. En som passionerat följer älgvandringen är Åse Sundström som bor i byn – men i höst åker älgstudsaren fram.

– Nu är det fredstider, men till hösten ska de i frysboxen, säger jägaren till SVT.

Åse Sundström från Racksund brinner för älgjakten och under sina 15 år som älgjägare har hon bland annat lyckats fälla en 22-taggare. Men när jakten är över och älgvandringen tar vid då är det Åse som värnar om djuren. 

– Mitt intresse för älgar bara växer. De är så otroligt mäktiga djur, säger Sundström.

Den stora älgvandringen

Älgvandringen äntligen igång

Just nu är det väldigt mycket älg i Arjeplog. Den årliga älgvandringen kom igång senare och det på grund av att vintern till en början var väldigt snöfattig. 

– Älgarna kom ner från fjällvärlden först i mitten av december, men det var bra för då var isarna stadiga. Jag tror och hoppas att alla har klarat sig, säger Åse Sundström. 

Spanar varje dag

Älgvandringen är något som Åse ser fram emot. När den drar igång då åker hon ut med bilen en eller två gånger per dag för att älgspana. 

– En gång såg jag fjorton älgar som gick över sundet här intill där jag bor i Racksund. Vilken fin upplevelse!

I klippet ser du älgtjuren Hälge som strosar i villakvarteren i Arjeplog – och hör Åses berätta om sin stora passion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet