Alla fem åtalade i människorov i Gällivare släppta på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Alla fem män som åtalats för inblandning i människorovet i Malmberget har släppts på fri fot efter huvudförhandlingarna. Det talar för att de inte kommer dömas för någon av de mer grova åtalspunkterna och åklagaren Rickard Finnberg är förvånad.

Bakgrunden till människorovet var enligt åklagaren en stulen crossmotorcykel. Offret, en 40-årig man, söktes upp i sitt hem eftersom de åtalade misstänkte honom för stölden.

Offret ska ha enligt åklagaren ha misshandlats i sitt hem och sedan bundits med buntband och förts ut i skogen. Väl i skogen ska misshandeln ha fortsatt.

Yrkade på långa fängelsestraff

Fyra av männen åtalades för människorov och grov misshandel, samt enbart grov misshandel för en av männen. Åklagaren yrkade på flera år fängelse för tre av för åtalade men samtliga släpptes efter slutpläderingarna i Gällivare tingsrätt.

– Det är förvånande att alla försattes på fri fot, säger åklagare Rickard Finnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.