I klippet träffar du Inez Gustafsson, 100, som avstått influencavaccin sedan 1975. Men skydd mot covid vill hon ha och firade med tårta efter sprutan. Foto: Filip Hannu/SVT

Nu är alla på äldreboende i Boden vaccinerade – 100-åriga Inez tog sista sprutan

Uppdaterad
Publicerad

28 december påbörjades covidvaccineringen i Boden – och nu har alla på kommunens äldreboenden erbjudits sin andra dos. 100-åriga Inez Gustafsson har tidigare valt att avstå influensavaccin. Men den här gången valde hon sprutan.

Måndagen den 25 januari 2021 blev en viktig dag i Bodens kamp mot coronaviruset. Alla boende på kommunens äldreboenden har fått bägge vaccindoserna mot covid-19 och väntas inom kort ha fullgott skydd.

Inez Gustafsson, som fyllt 100 år, och bor på Svedjebacka äldreboende har inte tagit influensavaccin på många år. Hon blev sjuk av ett vaccin 1975 när hon skulle resa till Zambia. Men när covidvaccinet erbjöds valde hon att tacka ja.

Coronaviruset i Norrbotten

– Jag vill inte bli sjuk och kanske dö. Det var det som gjorde att jag bestämde mig att ta det, säger hon till SVT.

”Måste ta det”

När nu alla boende är vaccinerade i Boden har kommunen valt att gå vidare med personalen. De är inne på sin första dos och för Björn Nilsson var det självklart med tanke på att de jobbar så nära en riskgrupp.

– Jag var kanske inte jättepeppad på att ta det. Men man måste ta det när man har ett sådant här yrke, säger undersköterskan Björn Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet