Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vilka risker som finns om detta fortsätter, och hur man kan umgås ”coronasäkert”. Foto: SVT/Arkiv

Allt fler väljer att ta hem sina anhöriga från äldreboenden i Luleå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler väljer att ta hem sin gamla mamma eller pappa från deras äldreboende, enligt Luleå kommuns verksamhetschef Anna Fors. Nu vädjar kommunen till alla närstående att enbart träffas utomhus och hålla avstånd.

I Luleå har man inte haft någon smittspridning av covid-19 inom äldreomsorgen. Och sedan virusets utbrott, i början av mars, har bara en person dött i coronaviruset.

Men nu larmar verksamhetschefen inom äldreomsorgen, Anna Fors, för en trend som kan orsaka smittspridning – nämligen att allt fler väljer att ta hem sina äldre.

Kramas istället för avstånd

Det råder fortfarande besöksförbud på alla äldreboenden i Luleå men kommunen kan aldrig hindra en anhörig att ta hem sin mamma eller pappa. Det är dock okej att ses utomhus så länge man håller avstånd, men även där har personal rapporterat in att många struntar i Folkhälsomyndighetens restriktioner och istället pussas och kramas friskt.

I videon ovan kan du höra vilka risker som finns om detta fortsätter, och hur man kan umgås ”coronasäkert”.

Samma trend i flera kommuner

Men Luleå är inte den enda kommunen som har problem med närstående som struntar i rekommendationerna. Greger Bengtsson, samordnare inom äldreomsorgen på Sveriges kommuner och regioner (SKR), berättar att han har varit i kontakt med flera kommuner där många tar ut sina äldre för till exempel en promenad utan att tänka på att hålla distans och istället kramas och pussas.

– Kan man inte upprätthålla detta blir det ett problem, säger Greger Bengtsson, samordnare inom äldreomsorgen på SKR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet