Allt fler valde camping i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det går bra för den svenska turistnäringen i sommar. Vid Piteå havsbad har gästnätterna ökat rejält.

Campingen vid havsbadet som brukar vara ganska svorsk med ungefär hälften norrmän och hälften svenskar börjar få en viss övervikt på hemmacampare.

– Folk har valt att semestra närmare hemma. Jag tror att det beror mycket på kronkursen som är svag mot Europa, säger Piteå havsbads vd Kristoffer Lundström.

Fler svenskar än tidigare på havsbadet

Svenska turistföreningen ser en ökning i landet på 11 procent än så länge i sommar. Vid havsbadet har det ökat med hela 30 procent. Hit kommer fler svenskar än tidigare, norrmännen fortsätter att dyka upp samtidigt med allt fler turister från andra länder.

– Där ser vi en viss ökning. Det handlar framförallt om Tyskland, Holland och Finland, säger Kristoffer Lundström.

Maja Thorén med familj har just köpt husvagn och första gången ställt upp den vid havsbadet. Hon har slagits av hur dyrt det blivit att turista i utomlands.

– När vi åkte till London var pundet ganska dyrt. Då fick man tänka på att det inte gick att shoppa hur mycket som helst, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.