– Regionen har ju gjort stora besparingar, jag hoppas att det här inte är ett resultat av det, säger Pajalas kommunalråd Ulrica Hammarström (S). Foto: SVT

Allt längre väntan på ambulansen – Pajala toppar väntelistan

Uppdaterad
Publicerad

Responstiderna för ambulans vid hjärtstopp fortsätter att öka i landet och allra längst får man vänta om man bor i Pajala kommun.

De allt längre väntetiderna oroar kommunalrådet Ulrica Hammarström (S).

Det är inte så konstigt att listan över de längsta väntetiderna toppas av Pajala kommun, mer än dubbelt så stort som Blekinge län, med 80 byar och nästan 15 mil till närmaste sjukhus.

Men det som oroar Ulrica Hammarström är att responstiderna ökar för varje år.

För fem år sedan var väntetiden på ambulans 35,8 minuter och i den nya mätningen, som gäller för 2020, har det ökat till 41,2 minuter.

20 min längre än för riket i snitt

Snittet för riket är 17 minuter, vilket även det är en ökning med en minut på fem år enligt siffror från SOS Alarm.

– Spontant känns det inte bra att det inte sker något trendbrott. Det handlar i slutändan om människors liv. Regionen har ju gjort stora besparingar, jag hoppas att det här inte är ett resultat av det, säger hon.

Enligt en kartläggning som Hjärt-lungfonden har gjort är tiden helt avgörande vid ett hjärtstopp. För varje minut utan hjälpinsatser minskar chansen till överlevnad med hela tio procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer