Ambulansen lämnad ensam i gamla brandstationen i Luleå – åtta månader efter flytten

Uppdaterad
Publicerad

Den nya räddningsstationen i Luleå invigdes för åtta månader sedan och ambulansen åkte med i invigningskortegen. För syns skull. De är kvar i de gamla lokalerna eftersom Region Norrbotten och Luleå kommun inte kommer överens om hyran.

Reservdelar och flyttkartonger är utspridda hos ambulansen i Luleå. I våras packade personalen ner allting i flyttkartonger redo för flytt till nya fräscha lokaler men nu när sommaren passerat och vintern kommit har de fått gräva upp varmare kläder igen. Ingen vet när de flyttlasset faktiskt bär av.

– Det är otroligt frustrerande, säger Anna-Karin Andersson, ambulanssjuksköterska och skyddsombud för Vårdförbundet.

Kommer inte överens

Problemet är att Luleå kommun och Region Norrbotten inte är överens om hyresavtalet i den nya räddningsstationen. Region Norrbotten vill utgå från en tidigare avsiktsförklaring som gjordes under byggnationen men kommunen vill någonting annat.

– Jag kan inte säga någonting mer än att förhandling pågår, säger Fredrik Thyselius, fastighetschef vid Luleå kommun.

”Måste ske skyndsamt” – gått åtta månader

Trots att det gått åtta månader sedan invigning hoppas regionen på att hyresavtalet kan lösas inom kort.

– Det vi har sagt är att det måste ske skyndsamt ett avgörande, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.