Den 12 april for kortegen genom stan. Men ambulanspersonalen fick aldrig flytta med – utan är kvar i sina gamla lokaler. Följ med in på arbetsplatsen som skyddsombudet kritiserar hårt. Foto: SVT

Räddningspersonalen i Luleå flyttade – ambulansen blev kvar i byggkaoset

Uppdaterad
Publicerad

När den gamla stationen i Luleå tömdes på räddningspersonal blev ambulansen kvar på grund av en hyrestvist. Nu varnar skyddsombudet för att det kan bli aktuellt med skyddsstopp om ingenting görs åt situationen.

– Vi har fått åka till brandstationen i Boden för att tvätta bilen, säger skyddsombudet Anna-Karin Andersson.

Den 12 april gick en lång och traditionsenligt kortege genom centrala Luleå för att uppmärksamma den nybyggda räddningsstationen. Stationen inrymmer brandkår, ambulans och SOS Alarm.

Problemet är bara att ambulanssjukvården blev kvar i sina gamla lokaler eftersom att Region Norrbotten och Luleå kommun inte lyckats komma överens om något hyresavtal.

Skyddsombudets krav: Stoppa all rivning

I en anmälan till Arbetsmiljöverket skriver skyddsombudet och ambulanssjuksköterskan Anna-Karin Andersson att det finns stora brister i ambulanssjukvården nuvarande lokaler.

Skyddsombudet kräver bland annat att all påbörjad rivning stoppas, med hänvisning till uppgifter om att det kan finnas asbest och blåbetong i lokalerna. Annars kan det bli aktuellt att begära skyddstopp.

Personal starkt påverkad

Anna-Karin Andersson, skyddsombud Vårdförbundet, kräver att ambulanspersonalen snarast får veta om också de får flytta till de nya lokalerna, som resten av räddningstjänsten.

I anmälan till Arbetsmiljöverket står det bland annat att personalen inte mår bra i nuvarande lokaler och att den psykosociala arbetsmiljön är starkt påverkad. Utdrag ur anmälan: ”Många medarbetare går i tankar att sluta sina arbeten inom ambulanssjukvården. Flera medarbetare har redan slutat på grund av dålig fysisk och psykosocial arbetsmiljö”.

SVT tog en rundtur inne på ambulanspersonalens arbetsplats – se hur det såg ut i videon ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.