Luleå kommuns chef för kultur- och fritidsförvaltningen lämnar posten efter synpunkter på hans ledarskap Foto: SVT

Förvaltningschef i Luleå säger upp sig: Kommit synpunkter på ledarskapet

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelar Luleå kommun via ett pressmeddelande att Anders Persson har sagt upp sig som chef för kultur- och fritidsförvaltningen vid Luleå kommun.

– Det har kommit synpunkter på hans sätt att leda förvaltningen, säger Anna Lindh Wikblad, tf kommundirektör.

Anders Persson anställdes i oktober 2018 som ny chef för den sammanslagna kultur- och fritidsförvaltningen.

– Jag hade högt ställda förväntningar att få arbeta i en kommun som rankas mycket högt när det gäller dessa frågor. Dessutom där medborgarnas nöjdhet med verksamheterna ligger i topp i landet. Tyvärr innebär kommunens ekonomiska förutsättningar att fokus måste ligga på effektiviseringar och besparingar kommande år. Jag vill jobba med utveckling, inte med administration och besparingar. Därför väljer jag att kliva av samtidigt som jag måste värna min personliga situation, säger Anders Persson i pressmeddelandet.

Patrik Bylin kommer gå in som tillförordnad förvaltningschef så verksamheten säkras och kan fortsätta framåt med det nödvändiga utvecklingsarbetet.

Samtalet stannar mellan oss

SVT Norrbotten har sökt Anna Lindh Wikblad för att få en intervju med henne men hon har valt att svara via mail. I svaret skriver hon att hon haft samtal med Anders Persson och tagit emot hans synpunkter men att det samtalet stannar dem emellan.

Hon skriver vidare att Anders Persson på eget initiativ valt att säga upp sig vilket hon har full respekt för. Enligt Lindh Wikblad har Anders Persson inte fått något avgångsvederlag. Han är under uppsägningstiden tillgänglig för kommunen och placerad i kommunstaben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.