Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Anders Lundkvist privata film ser du hur farligt nära isvakarna som skoterförarna åker vid Torneälv i Norrbotten.

Anders från Jukkasjärvi räddade skoterförare ur isvak: ”Minns hans kvidande desperation”

Uppdaterad
Publicerad

För sex år sedan första helgen i maj räddade Anders Lundkvist, hans grannar ihop med räddningstjänsten i Kiruna en ung kille som kört genom isen med snöskoter. Och nu har oron ökat för att det kan hända igen.

– Nu ser jag att det går flera färska snöskoterspår över på exakt samma ställe och strömmarna börjar ju ta på isarna. Det ser ut precis som det året med svarta vakar och sträckor där det inte är någon is, säger Anders Lundkvist från Jukkasjärvi.

Kunde gått riktigt illa

Olyckan för sex år sedan kunde ha gått riktigt illa om inte skoteråkaren som kört ned i en isvak fått hjälp snabbt. Allt skedde vid Torneälv i höjd med Puimunen strax ovanför Rimisaari uppströms mot Laxforsen i Kiruna kommun.

– Det går säkert bra några gånger och det är soligt och behagligt. Men därnere i det svarta vattnet och strömmen är det kallt och det är inte säker någon ser dig innan strömmen tar dig och drar dig under isen.

”Verkar vara någon matchogrej”

Med den otäcka olyckan för 6 år sen färskt i minnet vill Anders Lundkvist understryka hur onödigt det är att utmana ödet bara för att det är kul, något han gått ut och varnat för även på sociala medier.

– Det finns fortfarande dom som utmanar det här, det verkar vara någon matchogrej att köra på dåliga isar men det kan gå väldigt fort från himmel till helvete och det kan hända vem som helst om man inte är försiktig, säger han med allvar i rösten.

Och  han menar att de som kör skoter på det här viset borde tänka på att det inte bara drabbar den som riskerar att drunkna för han har nyss inspekterat områden där ingen borde köra skoter vid den här tiden på året.

– Idag såg jag skoterspår som går rakt ut precis brevid vakarna, så sluta med att riskera dina anhörigas sorg och livet på de som i bästa fall ser dig och försöker rädda dig, säger Anders Lundkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer