Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Andningsskydden godkända igen – trots kritik

Andningsskydd godkända igen – trots kritik

Uppdaterad
Publicerad
De kinesiska andningsskydden har varit godkända, indragna och är nu godkända igen och region Norrbotten är redo att skicka ut 30 000 exemplar från lagret till verksamheten.

Det blev godkänt i Socialstyrelsens test i våras, men underkänt i de test som region Stockholm och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) genomförde för att de släpper igenom upp till sju gånger mer vattendroppar än tillåtet.

Därför stoppades andningsskydden i väntan på en ny utredning och den är nu klar.

Häver rekommendation

”Socialstyrelsen bedömer mot bakgrund av det tidigare testresultatet att det inte finns något hinder att använda andningsmaskerna. Regionerna har i dag informerats om att den tillfälliga rekommendationen att inte använda maskerna nu hävs.” skriver Erik Magnusson, inköpschef för Socialstyrelsens särskilda organisation i ett pressmeddelande.

Och region Norrbotten, som har 30 000 andningsskydd på lagret i Boden, tänker följa leverantörens råd.

– Om det statliga testinstitutet RISE och Socialstyrelsen säger att det är okej att använda de här andningsskydden igen så är det det som gäller för oss. Det är också det som vi kommer att följa och det har vi informerat verksamheten om. Våra 30 000 exemplar kommer att levereras i takt med beställningarna, säger verksamhetschefen Anders Blomqvist.

”Följer besluten”

Men de olika uppgifterna och de olika turerna har skapat förvirring och oro. Hur hanterar ni det?

– Vi följer de rekommendationer och beslut som tas och här har de sagt att andningsskydden är OK och då litar vi på det, säger han.

Kan du garantera att det är helt säkert att använda andningsskydden?

– Ja, alltså vår leverantör Socialstyrelsen säger det,  så jag förutsätter att så är fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer