Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
André och Pim Wizelius gifte sig som man och kvinna. Nu stundar ett nytt bröllop – och i klippet hör du bodensarna berätta om livet sedan André blev Ava. Foto: Erica Larsson/SVT

André blev Ava – nu gifter Bodenparet om sig

Publicerad

André och Pim Wizelius levde som man och hustru och fick tre barn. Sedan gjorde André en könskorrigering och kom ut som Ava – och Pim som bisexuell. Nu planerar HBTQ-paret som stannade i kärleksrelationen att gifta om sig. Och berättar hur det  att leva öppet i Norrbotten.

Vägen till den nya familjesituationen har inte varit lätt, paret stöter dagligen på fördomar hemma i Boden och Norrbotten.

– Mycket har hänt på ytan, HBTQ-personer syns mer i exempelvis media och sociala medier här uppe nuförtiden. Men skrapar man lite på ytan så hittar man det där gamla från 15-20 år sedan i ganska stor utsträckning – även om folk inte vågar stå för det lika öppet, säger Ava.

Två skotrar för att vara hetero

Hon minns särskilt en kommentar från en arbetskamrat i fikarummet på en tidigare arbetsplats.

– Han sa till mig att har man inte två skotrar på uppfarten då är man bög. Det sätter ju lite tongången så att säga.

Pim tillägger:

– Det är alltid någon som stirrar. I affären, på stan eller i kyrkan. Mest är det ju på Ava men det händer rätt ofta att även jag bli ifrågasatt när det gäller vår sexualitet. Frågor som aldrig ställs till heteropar. Och folk undrar ”varför måste ni visa upp er kärlek?”, säger hon.

Blev kära på nytt

Att paret skulle ha en relation efter att André blev Ava var en självklarhet. Men att kärleken och attraktionen skulle leva vidare var ingen garanti.

I videon hör du parets olika perspektiv när de valde att forsätta kärleksrelationen.

Pim Wizelius i Boden hjälper sin blivande fru Ava att sminka sig. Foto: Erica Larsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer