På Ångestskolan i Boden får man lära sig hantera sin stress och ångest. Foto: SVT

Ångestskolan i Boden ger verktyg för att må bättre

Uppdaterad
Publicerad

Vid hälsocentralen i Boden försöker man förebygga psykisk ohälsa genom att bjuda in till Ångestskola.

Den klassiska terapisoffan lyser med sin frånvaro här inne. För när ångestskolan bedrivs, är det skolbänkar som gäller.

– Det har varit ganska stort intresse, det har kommit många och det har även kommit personer från andra kommuner faktiskt, säger Helena Sundèn som är KBT-behandlare och som är en av dem som driver Ångestskolan.

Utbrändhet

Unga och gamla

Åldrarna på dem som gått Ångestskolan är varierande då det handlar om allt från pensionärer till ungdomar. Och denna dag har bland annat två tjejkompisar från Kalix och Boden hittat hit.

– Vi såg en annons i NSD igår och tyckte att det var ett jättebra initiativ, speciellt med tanke på hur många som lider av psykisk ohälsa, säger 22-åriga Fanny Löfmark från Kalix.

– Det var min kompis Fanny som sa att det var den här föreläsningen och då tänkte jag att varför inte med tanke på utbrändhet och allt, säger 22-åriga Monika Boox från Boden.

För dem med ångest och stress

Ångestskolan anordnas på Björknäs hälsocentral och är ett samverkansprojekt mellan primärvården och Bodens närpsykiatri. Och man riktar sig till dom som lider av stress och ångest.

– Det handlar ju givetvis jättemycket om att förebygga. Att komma hit och kunna lära sig om hur ångest fungerar och vad den gör med en själv eller en anhörig, det är ju själva grundbulten i att klara av att hantera det, säger Sanna Carlsson som är psykolog och en av dem som driver Ångestskolan.

Men kan det verkligen göra skillnad att gå på en ångestskola?

– Det kan verkligen göra skillnad att få kunskap om ett tillstånd man befinner sig i och som är väldig obehagligt och gör saker med en. Det tänker jag måste göra skillnad, säger Sanna Carlsson.

KBT

Metoden man jobbar med på ångestskolan är till stor del hämtad från KBT:n, alltså den kognitiva beteendeterapin.

– Det är en metod man kan jobba med i grupp eller individuellt och det handlar om att man gör analyser av de inre och yttre beteenden vi har och att vi förstår problematiken, vilket också är påverkbart, säger Helena Sundèn.

Är det sant att man ska utsätta sig för det man är rädd för?

– Ja det är sant, säger Helena Sundèn.

Vill få verktyg

Både Fanny Löfmark och Monika Boox som deltar i kvällens Ångestskola har själva haft ångest.

– Ja det har jag och jag tänker att man kanske kan få nått tips som är bra för framtiden för man behöver ju verktyg för att klara att hantera det, säger Fanny Löfmark.

Vad hoppas du på med Ångestskolan?

– Att förebygga ångest för vi går ju på universitetet och det är ju väldigt mycket med tentor och alltihopa så att man har verktyg för att klara det på bästa möjliga sätt, säger Monika Boox.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrändhet

Mer i ämnet