Anhöriga chockades av hur mager deras pappa Stig blivit under hemtjänstens omsorg. Nu avskriver IVO ärendet. Foto: Privat, TT

Anhöriga slog larm om vanvård – IVO avskriver ärendet

Uppdaterad
Publicerad

I början av juli fick ett inlägg om upplevda brister inom äldreomsorgen i Luleå kommun stor spridning på sociala medier. Kommunen tog del av inlägget och beslutade att göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg – som nu valt att avskriva ärendet.

Vi har tidigare rapporterat om när Stig Markströms anhöriga besökte sin 80-åriga pappa och chockerades över hur mager han blivit. De förfärades även över hur smutsig hans bostad var trots att han köpte städhjälp av hemtjänsten.

Klagomål i hemtjänsten startade utredning

Efter besöket skrev en anhörig ett inlägg på Facebook där kritik riktades mot Luleå kommuns omsorg. Inlägget delades av över 14 000 personer. Efter att kommunen tagit del av inlägget beslutades att inleda en fördjupad utredning och göra en anmälan. Socialtjänsten bedömde att det fanns ett missförhållande och åtgärder planerades och genomfördes.

 ”Vi arbetar för att alla chefer ska känna till hur man hanterar synpunkter och klagomål från anhöriga och brukare, dessutom har vi sett över rutinerna hur vi ska arbeta förebyggande gällande bland annat undernäring, trycksår och munhälsa”, skriver Anna Fors, verksamhetschef på socialförvaltningen, i ett pressmeddelande.

I meddelandet skriver hon även att det som hänt är olyckligt.

”Det är olyckligt att vi inte kunnat bidra till anhöriga och brukarens trygghet”

Inget allvarligt missförhållande

Utredningen har kommit fram till att missförhållandet inte var allvarligt och att det inte fanns en skyldighet att anmäla, vilket bidragit till Inspektionen för vård och omsorgs beslut.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt anhöriga som avböjer att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer