ÖB Micael Bydén och Generalmajor Anders Brännström. Foto: TT

Anmäler ÖB: ”Det är kränkande särbehandling”

Uppdaterad
Publicerad

Förre luleåbon och generalmajoren Anders Brännström har anmält Försvarsmakten och ÖB för att han fått sparken.

”Det handlar om kränkande särbehandling”, säger han.

Förre arméchefen Anders Brännström har länge varit öppenhjärtlig med det han bedömer som försvarets bristande förmåga och vad som bör göras åt problemet.

För några år sedan varnade han för att Sverige kunde vara i krig inom ett par år och det blev en enorm uppståndelse.

”En förtroendefråga”

Han avgick som arméchef och fick uppdraget att leda det försvarshögkvarterets totalförsvarsavdelning,  men efter en månad fick han sparken av ÖB Micael Bydén som inte ansåg att han var lämplig för uppgiften.

Bland annat för att han tillsammans med två andra militärer skrivit en debattartikel om att det är fel att bygga försvaret på gissningar om sannolikheten för ett väpnat angrepp.

”Anledningen till det är en förtroendefråga. det finns en historik av händelser som vi har haft anledning att diskutera. Detta ligger till grund för mitt beslut.”, skriver ÖB i ett pressmeddelande.

Anmälde ÖB

Anders Brännström har därför anmält Försvarsmakten och ÖB för kränkande särbehandling och diskriminering med anledning av avskedet.

– Det är samma fråga som jag tidigare diskuterat tidigare, men utöver min anmälan så har officersförbundet påkallat en förhandling enligt LAS med försvarsmakten med anledning av det inträffade. Därför har jag en överenskommelse med dem att inte uttala mig på något sätt förrän förhandlingarna är avklarade.

Och på Försvarsmaktens hemsida rasar debatten om ÖB:s kontroversiella beslut.

”En general som vi i armén har fullständigt förtroende för kickas. Är sanningen svår att hantera?”, skriver en som hört av sig.

”Så mycket för öppenhet, resultat och ansvar. Det här signalerar snarare att om man tycker att något kan bli bättre – givakt och bit ihop!”, skriver en annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.