Ivo riktar omfattande kritik mot en läkare i Norrbotten. Bland valet att genomföra en avancerad operationsmetod. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Anna i Piteå skickades hem med hål i livmodern – läkare kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

En läkare på ett sjukhus i Norrbotten får omfattande kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Piteåbon Anna Lundberg fick svåra komplikationer av en gynekologisk operation och skickades hem – trots att läkaren misstänkte att hon var skadad.

Det gick hål i Anna Lundbergs livmoder och tarm och den behandlande läkaren misstänkte att hon var skadad. Trots det informerades varken personal eller Anna som istället skrevs ut och skickades hem.

När Anna kom hem efter att ha blivit utskriven kräktes hon kraftigt och blev istället akutopererad och intensivvårdades vid ett annat sjukhus i länet.

Får omfattande kritik

Anna anmälde händelsen och även vårdgivaren gjorde det enligt Lex Maria. Nu har Ivo utrett ärendet och läkaren kritiseras på flera punkter. Bland annat får läkaren kritik för utredningen av kvinnans blödningsbesvär där inga prover togs, men även valet att utföra en avancerad operationsmetod samt brister i journalföringen.

Hör Anna Lundberg berätta sin historia här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.