Mellan 1990-1997 ägde gruvbrytning rum i Pahtohavare, en knapp mil söder om Kiruna. Nu kan gruvan komma att öppnas igen. Foto: Arkiv, SVT

Ännu en koppargruva nära Kiruna kan komma att återöppnas

Publicerad

Gruvbolaget Lovisagruvan vill återstarta gruvan vid Pahtohavare en knapp mil sydväst om Kiruna. Tanken är att bryta kopparoxid och förädla den till ren koppar på plats och ställe.

På 1990-talet var Pahtohavare en liten satellitgruva till Viscaria som båda drevs av finska Outukumpu. Båda gruvorna stängdes 1997 när det låga kopparpriset gjorde brytningen olönsam.

Sedan dess har kopparpriset stigit till oanade höjder och nu har bolaget Copperstone långtgångna planer på att återöppna Viscaria.

Det finns planer även för Pahtohavare.

Australiskt bolag

Det är australiska Critical metals som äger undersökningstillståndet och svenska Lovisagruvan med bas i Bergslagen har köpt in sig i projektet och kommer att driva det vidare.

Bolaget vill bryta kopparoxid som ska urlakas med svavelsyra och och därefter förädlas till ren koppar genom elektrolys. Länsstyrelsen har dock ställt frågor om vad som händer med avfallet, och för att kunna svara på det måste bolaget göra mer omfattande undersökningar.

– Vi måste provbryta ett antal ton. Hittills har vi bara tagit fram borrkärnor, säger Göran Nordenhök vid Lovisagruvan.

Sameby kritisk

Laevas sameby som även berörs av Viscaria har uttalat sig kritiskt om Pahtohavareprojektet.

– Det kommer att innebära att samebyn klipps av i området kring Kiruna stad. Vi kommer inte kunna passera, säger Leavas ordförande Niila Inga till Sameradion.

Göran Nordenhök svarar:

– Det är ett väldigt litet projekt med liten miljöpåverkan och det är väldigt lite mark som vi tar i anspråk. Det handlar om mindre än en promille av deras marker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer