Ännu ett avgångsvederlag för Luleå kommun. Foto: SVT/TT

Ännu ett avgångsvederlag: ”Ledningen frågade om jag kunde tänka mig att bli arbetsbefriad”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun kan i dag redovisa ännu ett fall av miljonersättning för en anställd som måste lämna verksamheten.

Nu handlar det om den person som tidigare anmält förre kommunalrådet Niklas Nordström för ”olämpligt beteende”.

Personen gjorde en anmälan om ”olämpligt beteende” från Niklas Nordström och är nu arbetsbefriad med full lön – 86 000 kronor i månaden – under november och december. Den anställda är sedan uppsagd från den första januari 2020 med ett avgångsvederlag på tolv månadslöner.

Kostnaden för det blir totalt fjorton månadslöner plus sociala avgifter.

Lekfalks mentor

– Ledningen frågade om jag kunde tänka mig att bli arbetsbefriad så sade jag ja. Sedan tillkommer också mitt avgångsvederlag, säger personen.

”Inte ett pip”

Samtidigt ska hens anmälan om ”olämpligt beteende” utredas av en person från södra Sverige med lång erfarenhet av liknande fall.

– Men jag har inte hört ett pip ännu, säger hen.

Personens närmaste chefer vill inte uttala sig om fallet eftersom det är ett personalärende och det gäller även den utredning som pågår.

Tre fall

Den så kallade ”Lekfalkaffären” har alltså lett till att tre personer antingen sparkats, avgått eller lösts ut.

Det handlar om förre kommundirektören Mikael Lekfalk, om det förra kommunalrådet Niklas Nordström (S) och nu även om den anställda i beroendeställning. Totalt har det kostat kommunen nästan 3,75 miljoner kronor, inklusive sociala avgifter.

Så här ser det ut:

Men kommunalrådet Lenita Ericson (S) menar att det är en konstig koppling av SVT Nyheter Norrbotten.

– Jag tycker att det är fel att klumpa ihop de sakerna på det viset. Det är flera olika separata ärenden, men visst är det mycket pengar som går ut. Så är det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekfalks mentor

Mer i ämnet