Ännu ett område misstänks vara drabbat av algblomning

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarnas soliga och varma väder innebär en risk för algblomning. Länsstyrelsen har tidigare rapporterat om algblomning vid Seskarö i Haparanda skärgård. Nu misstänker man även att ett område vid Antnäs Börstskär i Luleå är drabbat.

Anneli Sedin på länsstyrelsen i Norrbotten berättar att algblomningarna är helt väderberoende och därmed svåra att bli av med. Om det rör sig om blågröna alger kan det vara farligt.

– Blågröna alger kan producera alggifter. Man bör vara försiktig med bad, inte låta barn komma i närheten av vattnet då de kan bli allvarligt sjuka om de får i sig algerna genom kallsupar. Man ska inte heller låta hundar dricka av vattnet, säger hon.

Svårt att åtgärda

När det är soligt, varmt och vindstilla finns en risk att algblomningen växer till. De behöver näring från havsbotten vilket gör att det är mer vanligt vid grunda vikar.

– Det finns ingenting man kan göra själv åt algblomning utan det är helt och håller väderberoende. Blomningen kan exempelvis försvinna om näringen skulle ta slut, säger Anneli Sedin.

Om man misstänker algblomning är det viktigt att höra av sig till länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.