Mannen som under flera dygn varit försvunnen i Sarekfjällen är återfunnen. Det här är en arkivbild Foto: SVT

Fjällräddning: Den försvunne mannen i Sarek är hittad

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som varit försvunnen i Sarekfjällen under flera dygn hittades välbehållen vid lunchtid i dag. Han påträffades av en helikopter.

– Mannen är oskadd och vid god vigör. Han flygs nu med helikopter till en farbar väg , säger Peder Jonsson, kommunikatör vid polisen. Fjällräddningen påbörjade sökandet efter mannen under fredagen.

Mannen, som är hemmahörande i Norge, är van att vistas i fjällen.

– Ganska snart när han började sin tur blev det dåligt väder och han grävde ner sig i en bivack för att ta skydd och där har han legat i flera dygn. Han hade märkt ut platsen och helikoptern kunde upptäcka honom från luften, säger Peder Jonsson.

Ingen kontakt

De anhöriga hade fått en färdbeskrivning av mannens planerade tur. Han skulle under onsdagskvällen ha anlänt till en fjällstuga för att därefter fortsätta genom nationalparken och anlända till Kvikkjokk. När de anhöriga inte hade hört av honom sedan måndagskvällen anmälde de honom försvunnen under torsdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.