Foto: TT

Fler kommuner får ersättning efter sommarens skogsbränder

Publicerad

Under sex veckor hade Norrbotten 213 bränder och som värst 35 stycken per dag. I början av 2019 fick tre kommuner – Pajala, Överkalix och Arvidsjaur – ersättning. Nu är det Luleå, Piteå, Boden, Gällivare och (återigen) Pajalas tur.

I somras brann det på flera håll i Sverige och Norrbotten. Brandmän kallades in från sina semestrar och ett stort antal frivilliga ställde upp. Värst drabbat var Jokkmokk.

Fick tillbaka miljoner

I januari 2019 rapporterade SVT Nyheter Norrbotten att Pajala fick tillbaka drygt två miljoner kronor för lön, mat, resekostnader och material av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Överkalix kommun fick drygt 1,7 miljon och Arvidsjaur runt 760 000 kronor.

Jokkmokks kommun har även fått 1,2 miljoner kronor i ersättning för den stora skogsbranden i Klockarmyran i juli.

Flera kommuner får ersättning

Nu är det Luleå, Piteå, Boden, Gällivare och återigen Pajalas tur att få ersättning för de omkostnader kring sommarens skogsbränder. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beslutar att betala ut 44 747 kronor till Piteå kommun för insatsen vid skogsbränderna i Älvsbyn mellan 17 till 25 juli.

Pajala får 115 031 kronor för bränder mellan den 14 juli och 1 augusti och Gällivare får 58 550 kronor. Bodens kommun får 330 864 kronor i ersättning efter insatserna vid skogsbränderna i Älvsbyn.

Luleå får över två miljoner

Luleå kommun får mest i ersättning av MSB. Totalt får kommunen 2 177 043 kronor i ersättning efter sommarens skogsbränder. Det var få bränder i Luleå kommun men kommunen hjälpte till vid bränderna till exempel Älvsbyn, Överkalix och Jokkmokk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer