Anonym skänker en miljon till orgeln

Uppdaterad
Publicerad

En person som vill förbli anonym har skänkt en miljon kronor till  Luleå tekniska universitets världsberömda orgel.

Den hemliga givaren har inte ställt krav på några som helst motprestationer, på återkoppling eller ens på inbjudan till olika orgelevenemang.

– Ja, vi har fått en miljon kronor av en anonym givare för att synliggöra vår orgel och nej, jag vet inte vem den hemliga givaren är. Vi är mycket glada och tacksamma för den här donationen, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Nytt rampljus

Luleå tekniska universitet planerar nu för att den gigantiska orgeln – en gång invigd av Benny Andersson – åter ska hamna i rampljuset. Monica Johansson prefekt för Institutionen konst, kommunikation och lärande vid Luleå tekniska universitet berättar om planerna:.

–  Nu kommer det att spelas på orgeln oftare och vi får möjlighet att utveckla verksamheten kring den. Skapa konserter och initiera ny forskning om orgeln. Nu kan universitetet locka hit intressanta internationella organister så att orgeln synliggörs i Norrbotten och andra delar av världen, säger hon.

Speciell orgel

Orgel Acusticum som är 10 meter bred, 9,5 meter hög har 9 000 pipor fördelade på 140 stämmor (vartill kommer 13 effektregister), beskrivs som ett instrument där musik från dåtid, samtid och framtid möts.

– Det här betyder att det finns människor runt omkring oss som tycker att universitetets orgel är ett väldigt intressant instrument och förstår dess potential. Vi är otroligt glada och tacksamma över den här donationen som ger oss möjlighet att utveckla verksamheten med orgeln, säger Monica Johansson.

– Det känns fantastiskt roligt att det finns människor som på det här sättet vill göra en insats för att främja kulturen och universitetets strävan att bidra till utveckling av kulturen i Norrbotten och hela landet, säger Johan Sterte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.