Folkets Hus från 1902 renoveras Foto: Anders Hjertström/SVT

Anrikt Folkets Hus renoveras för 25 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Svartöstadens Folkets Hus i Luleå ska renoveras för 25 miljoner kronor. Stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott behandlar ärendet på torsdag.

-Vi är naturligtvis glada. Vi har länge arbetat för att en renovering ska bli av, säger Kenneth Strömberg, ordförande i Svartöstadens Hembygdsförening.

Anrik byggnad

Svartöstadens Folkets Hus, eller Blackis som huset kallas, stod klart 1902 och är märkt som kulturhistoriskt värdefull byggnad. Idag används den av bland annat Svartöstadens Hembygdsförening och Notvikens IK.

Byggnaden är i behov av omfattande renovering både utvändigt och invändigt. Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår att byggnaden renoveras för maximalt 25 miljoner kronor i år och nästa år.

– Fasaden som är mycket sliten och eventuella takläckage tycker vi är prioriterade vid renoveringen, menar Kenneth Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.