Anställda inom välfärden ofta sjuka

Publicerad

Kvinnor som vårdar andra löper störst risk att själva bli sjuka. Det visar ny statistik från Försäkringskassan.

Påfrestningar i arbetsmiljön i kombination med höga krav i hemmet och på jobbet tros ligga bakom många sjukskrivningar.

Under 2013 hade vård- och omsorgspersonal 164 sjukfall som var längre än två veckor per 1 000 anställda och hamnar därmed på andra plats över de mest sjukdomsbenägna yrkesgrupperna. Och tittar man enbart på kvinnor hamnar gruppen på första plats.

Det stora antalet sjukskrivningar får stor betydelse med tanke på att vård- och omsorg står för 13 procent av arbetsmarknaden i stort och 22 procent bland kvinnor.

Arbetsmiljöundersökningar visar att gruppen utsätts för såväl fysiska som psykosociala påfrestningar.

-Det finns en tydlig koppling mellan den psykosociala arbetsmiljön och psykisk sjukfrånvaro, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan.

Kvinnor drabbas oftare

Mellan åren 2003 och 2010 minskade sjukfrånvaron. Samtidigt har antalet sjukfrånvarodagar till följd av psykiska sjukdomar ökat.

Statistiken visar att sjukfall på grund av psykisk sjukdom är vanligare i kvinnodominerade yrken.

För kvinnor berodde 26 procent av sjukfallen över 14 dagar 2013 på psykisk sjukdom, medan motsvarande siffra för män var 18 procent.

Ta symptomen på allvar

Enligt Alexander Perski, stresspsykolog och stiftare till Stressmottagningen i Solna, har antalet sjukfall kopplade till psykisk stress fördubblats från 8 000 fall 2010 till 16 000 fall 2013.

-En del av förklaringen är att utförsäkrade kommer tillbaka. Men det kan inte förklara allt – framför allt inte den dramatiska ökningen bland yngre kvinnor.

-Unga kvinnor har det ganska tufft. De har höga krav i hemmet och på arbetet och ibland är det svårt att förena.

Enligt Perski kan stressrelaterad sjukskrivning förebyggas genom att ta symptom som trötthet och sömnstörningar på allvar.

Helén Preutz/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.