Anställda larmar om arbetsmiljön vid Migrationsverket i Boden

Uppdaterad
Publicerad

En ohållbar arbetssituation där livsviktiga beslut slarvas igenom av en alltmer pressad personal. Kritiken från anställda vid Migrationsverkets asylprövningsenhet i Boden är hård.

Ett 60-tal anställda arbetar på asylprövningsenheten i Boden. Det handlar alltså om dem som utreder och handlägger asylbegäranden. Under förra året har många sjukanmält sig eller slutat på grund av hög arbetsbelastning. Personalomsättningen är hög.

-Många är väldigt engagerade i sitt arbete och vill verkligen göra ett bra jobb, men när pressen blir för hög uppifrån så mår inte personalen bra Många slutar för att dom inte vill riskera sin hälsa helt enkelt, säger en anställd Nordnytt pratat med som vill vara anonym. Vi kan kalla henne för Anna.

-Vi har ju krav på oss och mål och så vidare och det är ingen som vänder sig emot det,  men det går hela tiden tillbaka till individen. Vad vi kan göra och vad vi har för förslag på lösningar och det kan ju vara bra, men vi känner inte att ledningen tar sitt ansvar, säger hon.

Liv eller död

Jakob Lindvall, enhetschef på Asylprövningen i Boden tillbakavisar kritiken och säger att ledningen visst tar ansvar för det höga tryck som personalen arbetar under. Han menar också att 2013 var ett speciellt år.

-Vi pratar alltid om arbetsmiljö på vår enhet. 2013 var ett krävande år för oss. Hårt tryck på vår enhet och högt tryck på Migrationsverket i helhet så det ställer höga krav på alla som jobbar här, säger Jakob Lindvall.

Enligt flera anställda på asylprövningsenheten får arbetsmiljöproblemen inte bara konsekvenser som sjukskrivningar och hög personalomsättning. Kvaliten på besluten blir också lidande och det är beslut som kan innebära liv eller död för de sökande.

-Jag känner ju till att det kan gå väldigt snabbt att fatta olika beslut, att man kanske inte tar alla delar i beaktande, säger Anna och fortsätter;

-Vi har ju också expertgrupper vi kan vända oss till, alltså asylexperter som ska hjälpa till vid svåra fall, men då får vi höra att det ska vi helst inte göra. Från ledningshåll eller teamledare låter det att då tar det längre tid och att vi kanske är lite för noggranna istället för att se det som nödvändigt för att fatta bättre beslut, säger hon.

-Om man lämnar till någon som tar lite för lång tid så går man hellre till en beslutsfattare som tar ett snabbt beslut även om dom här två beslutsfattarna ser på fallet på helt olika sätt. Den ena kan tänka utvisning och den andra permanent uppehållstillstånd. Men man går till den som gör det snabbast.

-Det här är ingenting jag känner till säger enhetschefen för asylprovningen i Boden, Jakob Lindvall. Vi har ju lagstiftning och praxis som vi följer och att man skulle välja speciella beslutsfattare för att få ett speciellt utfall känner jag inte alls igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.