Att utlokalisera jobb från Luleå till Råneå har varit svårt. Kommun har beslutat att via fackliga förhandlingar tvinga anställda att följa med.

Anställda tvingas byta arbetsort

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har haft stora problem med utlokaliseringen av jobb till Råneå. För att klara uppdraget har två anställda tvingats byta arbetsort efter fackliga förhandlingar och tre personer har nyanställts.

Det tar en halvtimme att köra bil mellan Luleå och Råneå. Avståndet är 35 kilometer men för många anställda har det känts längre än så när utlokaliseringen kommit på tal.

”Förflyttar personer”

Fem anställda följer frivilligt med ekonomi-och administrationsjobben till Råneås medborgarkontor. Två andra kommunställda gör likadant, men sedan var det stopp.

– Det finns olika känslor i det här. Några är glada, andra är inte så glada, men jobben ska vara på plats i mars,  säger Susanne Sjölund, chef för Luleå kommuns servicekontor.

Kommunen har beslutat att via fackliga förhandlingar tvinga två ytterligare anställda att följa med och så har tre personer rekryterats externt.

– Rent arbetsrättsligt har arbetsgivaren rätt att stadigvarande förflytta personer inom ramen för anställningsavtalet, så det är två anställda som blivit berörda av det, säger hon.

”Måste pendla mer”

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) anser att utlokaliseringen är en viktig politisk signal och att den ska genomföras.

– Arbetsplatserna och jobben flyttas dit och det är klart att jag förstår att det kommer att påverka på individnivå, men vi flyttar jobb för att stärka den norra kommundelen och skapa livskraft i Råneå. Vi måste lära oss att pendla inom vår arbetsmarknadsregion, säger han..

Han tror också att utlokaliseringen på sikt kommer att accepteras av de anställda som påverkas.

– Statens erfarenheter av utlokaliseringar är att det ofta är mycket diskussioner i början, men när det nya är på plats så kommer det att fungera väldigt bra. Jag är övertygad om att det kommer att bli så i Råneå också, säger Niklas Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.