Hör hur polisen har förberett sig med anledning av coronapandemin. Foto: SVT

Ansträngt inom sjukvården men polisen är väl förberedd

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad mot läget inom sjukvården i Norrbotten anser sig polisen vara väl förberedd inför coronapandemin.

Länsstyrelsen höll tillsamman med olika myndigheter en presskonferens på fredagen där man beskrev situationen i bekämpningen av coronapandemin.

Läget inom sjukvård och omsorg listar länsstyrelsen som allvarlig medan polisen anser sig vara väl förberedd.

Coronaviruset i Norrbotten

– Rapporterna vi får in handlar om ett ansträngt läge, både när det gäller personal och material, säger länsstyrelsens krisstabschef Karin Börjesson.

Polisen är beredd

Polisen däremot säger sig vara väl förberedd på att hantera coronapandemin. Man har exempelvis god tillgång till skyddsutrustning för sin personal, berättar polischefen Håkan Karlsson.

– Vi har en god tillgång och vi förstärker för att ha ett gott skydd.

Stängd gräns

Polisen i Norrbotten och finska Lappland bedriver ett nära samarbete och trots en delvis stängd gräns har det samarbetet inte påverkats.

Om Finland helt stänger sina gränser kommer heller inte det att påverka samarbetet.

– Vi kommer inte att beröras i vår yrkesutövning av en stängd gräns. Det har vi försäkrats oss om. Men vilka följder det skulle få för samhället i övrigt har vi en viss oro för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet