Luleå kommuns skolchef, Maarit Enbuske, oroas över att antalet obehöriga lärare ökar. Foto: SVT

Antalet obehöriga lärare ökar i Luleå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Antalet obehöriga lärare ökar i Luleå, från 36 lärare förra hösten till 56 lärare i år.

– Det är riktigt oroväckande inför framtiden, säger skolchefen Maarit Enbuske.

Det blev inga förslag om skolnedläggningar i samband med onsdagens möte i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. I stället handlade det mycket om problemet med obehöriga lärare som saknar examen och legitimation.

55 procents ökning

Alla obehöriga lärare ska  redovisas för politikerna och det var det som förvaltningen gjorde i dag. Luleås grundskola kommer i år att ha 56 obehöriga lärare och det ska jämföras med 36 obehöriga lärare 2018.

Ökningen motsvarar 55 procent och bristen är störst inom matematik. naturorienterade ämnen, språk, slöjd och hem-och kunsumentkunskap.

Skolchefen Maarit Enbuske är orolig inför framtiden på grund av den höga ökningstaken.

 Många av de obehöriga har en hög utbildningsnivå, men samtidigt har de inte den pedagogiska utbildningen och då hänger det mycket på deras personliga egenskaper. Det gäller att ha förståelse och kunskap om kursplaner och läroplaner som är så viktiga inom skolan, säger hon.

Får inte sätta betyg

De obehöriga lärarna har också ett annat problem – betygsättningen.

– De obehöriga lärare får inte sätta betyg själva. Det måste de få hjälp med av en behörig lärare eller en rektor, säger Maarit Enbuske.

Vad känner du inför det här?

– Det är klart att jag känner oro. Arbetskraften minskar och konkurrensen med andra branscher ökar och det gäller även obehörig personal. Även om Luleå kommun skulle få alla lärare som utbildas inom LTU så skulle det inte räcka till våra framtida behov och det är riktigt oroväckande, säger hon. 

Enligt Maarit Enbuske är Luleå sjunde bästa kommun i landet när det gäller behörig personal i den skolranking som kom i dag.

– Men trenden är vikande och det går fortare och fortare för varje år och jag är orolig för att om fem år så kommer det här inte att se bra ut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.